Mięsny blok z karkówki

Składniki na 24 porcje: 3 i 1/2 kg karkówki wieprzowej, 1 pęczek majeranku, 10 średnich cebul, 2 marchewki, 100 ml ciemnego piwa, 2 łyżki mielonego kuminu, sól, mielony pieprz, olej do posmarowania foremki.

1. Majeranek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Wymieszaj 3 łyżki soli oraz kumin i majeranek. Karkówkę opłucz, osusz, natrzyj pieprzem, odstaw na 30 minut.

2. Cebule obierz, 8 pokrój w plasterki, a pozostałe w grubą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, potnij na kawałeczki. Podłużną foremkę wyłóż folią aluminiową, tak by folia wystawała poza jej brzegi. Cienko posmaruj ją olejem.

Reklama

3. Karkówkę pokrój w grubsze plasterki. Ułóż je w formie na przemian z plasterkami cebuli. Każdą warstwę mięsa posyp porcją przygotowanej mieszanki przypraw. Zalej piwem. Wierzch posyp kawałeczkami marchewki i cebuli. Przykryj wystającą folią.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 3 godziny. Blok wystudź w foremce. Zimną wędlinę wyjmij, odwiń z folii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej