1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Liście szpinaku przebierz, przepłucz i osusz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i cały czosnek. Dodaj szpinak i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Chwilę przesmaż, po czym odstaw, by ostygł.
3. Mielone mięso połącz z resztą cebuli, jajkiem, odrobiną soli i pieprzu.
4. Formę żaroodporną nasmaruj masłem. Ułóż w niej warstwami: mięso, ziemniaki i szpinak. Na wierzchu umieść plastry sera żółtego pokrojone w paski.
5. Wstaw przygotowaną potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przykrytą folią spożywczą pół godziny. Odkryj zapiekankę i dopiecz jeszcze przez 10 minut.
Czas: 90 min, 1 porcja = 350 kcal.