Minigołąbki

Składniki: 40 dag mielonego mięsa (mieszanego), 10 dag ugot. ryżu, sól, pieprz, kolendra, cebula, masło do formy, 15 dag liści winogron w zalewie (kupisz w dużych sieciach sklepów spożywczych). Sos: 4 żółtka, skórka starta z 1 cytryny, pietruszka, 100 ml śmietany (nadającej się do zagotowania)

Reklama

Przygotowanie: Obierz i posiekaj cebulę. Połącz z mięsem w misce, dodaj ryż, dopraw solą, pieprzem, kolendrą, wymieszaj. Formę żaroodporną do zapiekania posmaruj dokładnie masłem. Liście winogron osącz z zalewy, ułóż na talerzu.

Na liściach (na gładkiej stronie), połóż po porcji mięsa i zwiń gołąbki. Ułóż w naczyniu do zapiekania, piecz w 170°C 30 min.

Zrób sos: żółtka, skórkę z cytryny i śmietanę utrzep. Zalej gołąbki i zapiecz 10 min. Podaj ozdobione natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej