Minipizze na mięsnym spodzie

Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa mieszanego, 5 jajek, 1 kajzerka, 4 średnie cebule, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 plasterki wędzonego boczku, 2 łyżki siekanego szczypiorku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka suszonego oregano, 3 łyżki oleju, 1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz.

Reklama

1 Kajzerkę namocz w wodzie, po kilku minutach dobrze ją odciśnij. 2 cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju, ostudź. Mięso mielone przełóż do miski. Dołóż odciśniętą kajzerkę i ostudzoną cebulę. Wbij jedno jajko i dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób dłonią jednolitą masę.

2 Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z masy mięsnej uformuj 4 okrągłe płaskie placuszki i ułóż je na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 25 minut.

3 Pozostałe cebule obierz, przekrój na połówki, a te potnij w piórka. Na patelni rozgrzej po- zostały olej. Usmaż na nim cebulę i przełóż ją (pozostawiając na patelni tłuszcz) na talerzyk. Na patelnię włóż natomiast pomidory, dodaj koncentrat. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i oregano. Duś 3 min.

4 Powstały sos rozsmaruj na plackach, robiąc na środku małe wgłębienie. Do każdego wbij jajko. Placki obłóż cebulą i plasterkami boczku. Piecz jeszcze 15 min. Posyp szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej