Mintaj pod warzywami

Składniki: 1 kg mrożonych filetów z mintaja, 5 marchewek, 2 pietruszki, pół pora, 20 dag pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 duże pomidory, pół pęczka posiekanej natki, pół pęczka cebulki dymki, ząbek czosnku, pół papryczki chili, pół cytryny, sos sojowy, sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ryb, łyżeczka masła, olej do posmarowania formy.

Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic

Reklama

1. Marchewki i pietruszki obierz, umyj, osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por umyj, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść z pestek, umyj, osusz, posiekaj. Masło stop w rondlu, podsmaż por.

Dodaj marchewki, pietruszkę, czosnek i papryczkę chili, wymieszaj, podsmaż. Przypraw do smaku sosem sojowym, vegetą, pieprzem. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do warzyw, wymieszaj, podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, ew. przypraw. Ostudź.

2. Filety z mintaja rozmroź. Osusz, podziel na dość duże kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp z obydwu stron przyprawą do ryb, ewentualnie szczyptą soli i pieprzu. Formę do zapiekania posmaruj olejem. Włóż ostudzone warzywa z pieczarkami. Na nich ułóż kawałki mintaja. Natkę umyj, osusz, posiekaj. Posyp ryby.

3. Pomidory sparz, obierz, pokrój na plastry. Ułóż na rybach, jeden obok drugiego (przykryj całą zapiekankę). Pomidory oprósz solą i pieprzem. Cebulki dymki oczyść, szczypiorek umyj. Cebulki pokrój w dro bną kostkę, szczypiorek posiekaj. Posyp zapiekankę. Piecz około 25 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania 55 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej