Morelowy mus do dań pikantnych

Podane składniki wystarczą na 3-4 słoiki po około 200 ml: 1 i 1/5 kg dojrzałych moreli, 1 opakowanie żelfiksu 3:1, 30 dag cukru kryształu, 1 łyżeczka startego na małych oczkach świeżego imbiru, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok wyciśnięty z 4 cytryn), 100 ml domowej nalewki z moreli.

Przygotowanie:

1. Morele umyj i wyjmij pestki. Po usunięciu pestek zważ owoce – powinno być około 1 kg moreli. Pokrój je na małe kawałki i włóż do rondelka z grubym dnem. Posyp je żelfiksem, dodaj 2 łyżki cukru kryształu, a następnie gotuj powoli na wolnym ogniu.

Reklama

Gdy owoce zaczną wrzeć, wsyp do rondelka resztę cukru. Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, stale mieszając. Podczas gotowania zbieraj wytwarzającą się pianę.

2. Dopraw masę tartym imbirem oraz kwaskiem cytrynowym (lub sokiem wyciśniętym z cytryn). Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia na 5 minut.

3. Do ciepłego musu owocowego dodaj nalewkę, szybko wymieszaj i od razu przełóż do czystych i jeszcze ciepłych słoików. Starannie je zakręć i ustaw dnem do góry.

Poczekaj aż zupełnie ostygną. Gdy je odwrócisz, sprawdź czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli nie – pasteryzuj słoiki z morelowym musem 15-25 minut we wrzątku lub w piekarniku w temp. 110°C.

4. Mus morelowy możesz podawać do pieczywa, sera pleśniowego, a także do pieczonych mięs.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej