Morelowy mus do dań pikantnych

Podane składniki wystarczą na 3-4 słoiki po około 200 ml: 1 i 1/5 kg dojrzałych moreli, 1 opakowanie żelfiksu 3:1, 30 dag cukru kryształu, 1 łyżeczka startego na małych oczkach świeżego imbiru, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok wyciśnięty z 4 cytryn), 100 ml domowej nalewki z moreli.

Przygotowanie:

1. Morele umyj i wyjmij pestki. Po usunięciu pestek zważ owoce – powinno być około 1 kg moreli. Pokrój je na małe kawałki i włóż do rondelka z grubym dnem. Posyp je żelfiksem, dodaj 2 łyżki cukru kryształu, a następnie gotuj powoli na wolnym ogniu.

Reklama

Gdy owoce zaczną wrzeć, wsyp do rondelka resztę cukru. Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, stale mieszając. Podczas gotowania zbieraj wytwarzającą się pianę.

2. Dopraw masę tartym imbirem oraz kwaskiem cytrynowym (lub sokiem wyciśniętym z cytryn). Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia na 5 minut.

3. Do ciepłego musu owocowego dodaj nalewkę, szybko wymieszaj i od razu przełóż do czystych i jeszcze ciepłych słoików. Starannie je zakręć i ustaw dnem do góry.

Poczekaj aż zupełnie ostygną. Gdy je odwrócisz, sprawdź czy pokrywki są wklęsłe. Jeśli nie – pasteryzuj słoiki z morelowym musem 15-25 minut we wrzątku lub w piekarniku w temp. 110°C.

4. Mus morelowy możesz podawać do pieczywa, sera pleśniowego, a także do pieczonych mięs.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej