Muffinki z wędliną

Składniki: 2 jajka, szklanka mąki, pół kostki masła, pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 22-proc., łyżeczka proszku do pieczenia, po pół łyżeczki soli i vegety, pół cebuli, 8 plasterków polędwicy sopockiej.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Polędwicę posiekaj. Masło utrzyj z jajkami. Dodaj jogurt i śmietanę, zamieszaj.

Reklama

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i vegetę, wyrób gładkie ciasto. Dodaj polędwicę i cebulę, dokładnie wymieszaj.

Ciastem napełnij natłuszczone foremki do babeczek. Piecz ok. 25 minut w temp. 180°C.

Muffiny możesz podawać z pomidorami i np. sałatką jarzynową.

Przepis przysłała Anna Bratek z Sieńska.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej