Muffinki z wędliną

Składniki: 2 jajka, szklanka mąki, pół kostki masła, pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 22-proc., łyżeczka proszku do pieczenia, po pół łyżeczki soli i vegety, pół cebuli, 8 plasterków polędwicy sopockiej.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Polędwicę posiekaj. Masło utrzyj z jajkami. Dodaj jogurt i śmietanę, zamieszaj.

Reklama

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i vegetę, wyrób gładkie ciasto. Dodaj polędwicę i cebulę, dokładnie wymieszaj.

Ciastem napełnij natłuszczone foremki do babeczek. Piecz ok. 25 minut w temp. 180°C.

Muffiny możesz podawać z pomidorami i np. sałatką jarzynową.

Przepis przysłała Anna Bratek z Sieńska.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej