Muffiny serowe

Składniki na 12 sztuk: 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki białego pieprzu, 2 jajka, 80 ml oleju, 125 ml maślanki, 5 dag świeżego szpinaku,½ strąka czerwonej papryki, 10 dag sera gouda, 3 dag startego sera typu parmezan

Przygotowanie:

1. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć szpinak. Wyjmij z wody po ok. 2 min i natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę.

Reklama

2. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, mieloną paprykę oraz pieprz, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj maślankę oraz olej, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodaj szpinak, paprykę oraz starty ser gouda, wymieszaj.

3. Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Z wierzchu posyp startym serem typu parmezan. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut do tzw. suchego patyczka.

Przygotowanie: 30 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej