Mus (terrina) z łososiem

Składniki na 4 porcje: 15 dag wędzonego łososia, 15 dag serka homogenizowanego naturalnego, 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc., 2 łyżeczki chrzanu, 3 łyżeczki żelatyny, 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki wrzącej wody. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Rozdrobnij blenderem  na gładki mus. 4 filiżanki  lub małe miseczki wyłóż przezroczystą folią spożywczą i ułóż w nich plastry łososia, jeden obok drugiego, tak aby wystawały poza brzeg naczyń. 

2. Do miski włóż serek homogenizowany oraz śmietanę, ubij mikserem na puszystą masę. Podziel ją na 3 części. Do 1/3 masy dodaj 1 łyżeczkę chrzanu, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej 1/3 żelatyny, wymieszaj, by nie było grudek. Masę wlej do na czyń wyłożonych plastrami łososia. Wstaw do lodówki.

Do drugiej części masy dodaj mus pietruszkowy oraz 1/3 żelatyny, dokładnie wymieszaj. Wlej do naczyń i wstaw do lodówki. Do pozo- stałej masy dodaj chrzan, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wlej pozostałą żelatynę, wymieszaj by nie było grudek.

Przelej na zastygłą masę pietruszkową, przykryj wystającymi plastrami łososia. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij terrinę z naczyń i przełóż na półmisek.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 160 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej