Musaka (grecka zapiekanka)

Skład na 6 porcji: ● 500 g mieszanego mięsa mielonego ● duża cebula ● 3 pomidory ● 2 łyżki ketchupu ● 2 ząbki czosnku ● sól i pieprz ● 4 łyżki oleju ● 2 bakłażany ● 5 dużych ziemniaków ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki mąki pszennej ● 300 ml mleka ● 2 jajka ● 1 mały jogurt naturalny ● 100 g tartego twardego sera żółtego ● natka pietruszki

Do zapiekania nadają się sery: gouda, edamski, ementaler, parmezan.

Reklama

Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, szklimy na nim cebulę, dodajemy mięso, całość podsmażamy.

Do mięsnej masy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ketchup, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Dusimy 10 minut, pod koniec doprawiamy do smaku solą.

Bakłażany kroimy w cienkie talarki, obsmażamy na reszcie oleju. Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzamy.

Na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekanek układamy połowę bakłażanów, na nich połowę ziemniaków, a na ziemniakach całe mięso. Na mięso wykładamy resztę bakłażanów i ziemniaków, każdą warstwę doprawiamy lekko solą i pieprzem.

Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym mlekiem, gotujemy sos beszamelowy. Stale mieszając, wlewamy do sosu jajka wymieszane z jogurtem, dodajemy starty ser i szczyptę soli. Beszamel wylewamy na musakę.

Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180°C.

Czas przygotowania 115 minut. Cena jednej porcji około 2,70 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 756 kcal , Białko: 21 g, Tłuszcz: 29,7 g, Węglowodany: 9 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej