Muszle makaronowe z farszem

Składniki na 2 porcje: ● 16 makaronowych muszli ● bakłażan ● łyżka pokruszonych suszonych grzybów ● ząbek czosnku ● pół cebuli ● łyżeczka koncentratu pomidorowego ● odrobina wody ● sól ● pieprz ● olej ● szczypta papryki i oregano ● 10 dag żółtego sera ● pół szklanki gotowego sosu beszamelowego ● natka pietruszki.

Reklama

❶ Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i skrop oliwą.

❷ Bakłażana pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na pół godziny, by puścił sok. Następnie wytrzyj go papierowym ręcznikiem i zrumień na oleju razem z posiekaną cebulką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

❸ Po chwili dolej koncentrat pomidorowy, wodę i dorzuć suszone grzybki. W trakcie duszenia dosyp paprykę, oregano, sól i pieprz.

❹ Nałóż do muszli przygotowany farsz oraz sos beszamelowy. Umieść danie w naczyniu żaroodpornym, po czym posyp całość startym żółtym serem.

❺ Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 10 minut.

❻ Danie udekoruj natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej