Muszle ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu – duże muszle, 2 łyżki oleju, 1/2 kg szpinaku, 20 dag mielonego białego twarogu, mozzarelli lub fety, 6 dag bułki tartej, 100 ml mleka, 2 ząbki czosnku, 2 małe cebule, 1 puszka pomidorów bez skórki, 4 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Ewentualnie: 3-4 łyżki tartego żółtego sera

Przygotowanie: Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu możesz przelać go zimną wodą, aby się nie skleił. Zamiast hartowania makaronu zimną wodą, możesz także ugotować go al dente, dobrze osączyć, a następnie rozłożyć tak, aby muszelki się nie stykały.

Reklama

Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak oczyść, umyj, osusz i pokrój lub porwij na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij połowę cebuli oraz czosnku, po chwili dodaj szpinak. Smaż go aż zmniejszy objętość. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatułową i smaż jeszcze przez chwilę.

Do miksera włóż biały ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksuj na gładko. Przełóż do miski i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli farsz przygotowałaś z sera feta, już nie dodawaj soli. Przygotowanym farszem napełniaj muszle makaronowe.

Na pozostałym maśle zeszklij resztę cebuli i czosn ku, dodaj pokrojone pomidory z puszki, sól i pieprz. Sos gotuj 10 min. Następnie go zmiksuj i przelej na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułóż wypełnione farszem muszle. Zapiekaj 20-30 minut w temperaturze 180°C. Tuż przed końcem możesz posypać żółtym serem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 345 kilokalorii

Do makaronu możesz dodawać nie jeden, a kilka rodzajów sera, dowolnie je łącząc.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej