Musztardowe kluski z dziurką

Składniki: 10 dag wędzonego boczku,1 cebula, 50 dag ziemniaków, 20 dag mąki pszennej (plus do podsypania), 10 dag kaszy manny, 1 jajko, 3 łyżki musztardy, 1 łyżka smalcu gęsiego, sól, pieprz.

Reklama

Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli

1. Ziemniaki myję, a następnie gotuję w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek kroję w kosteczkę. Wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię, smażę chwilę. Cebulę obieram, grubo siekam, dodaję do boczku. Dokładam smalec. Smażę, dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko.

2. Ugotowane ziemniaki odcedzam, obieram z łupinek, ścieram na tarce albo przeciskam przez praskę. Masę ziemniaczaną mieszam z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zagniatam gładkie, jednolite ciasto. Ręce posypuję mąką. Odrywam kawałeczki ciasta wielkości włoskiego orzecha. Formuję kuleczki. Spłaszczam je i robię w każdej niewielkie wgłębienie.

3. W garnku gotuję posoloną wodę. Kluski partiami wkładam na wrzątek. Gotuję je 5–10 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z wysmażonym boczkiem i cebulką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej