Najlepsze przepisy na śledzie

Na polskim stole niewątpliwie króluje. Lubimy go w najprostszej postaci – w oleju z cebulą, ale coraz śmielej łączymy go w nowe kombinacje smaków. Zima to czas, kiedy jemy go częściej. Proponujemy dwa pyszne przepisy. Dla tradycjonalistek i zuchwałych!

Reklama

Śledź schowany pod cebulką z balsamico

SKŁADNIKI: ◗ 1/2 kg ziemniaków ◗ 300 g matjasów ◗ czerwona cebula ◗ 100 g marynowanych cebulek ◗ 200 g czerwonej fasolki z puszki ◗ 2 łyżki oliwy ◗ łyżeczka octu balsamicznego ◗ pół cytryny ◗ posiekana natka ◗ sól ◗ świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Ugotuj ziemniaki z osolonym wrzątku, następnie je odcedź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Filety pokrój w kawałki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plasterki. 2. Opłucz fasolkę i osusz. Wymieszaj oliwę z octem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wymieszaj ziemniaki z filetami śledziowymi, czerwoną cebulą, marynowanymi cebulkami, fasolką i dressingiem. Na koniec udekoruj natką i wstaw do lodówki na godzinę.

Marchewkowe matjasy z rodzynkami

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i wrzuć startą marchew. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, 5 minut. Dodaj rodzynki, pomidory. Zamieszaj i duś pod przykryciem około 15 minut. 2. Matjasy pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z marchewką. Dopraw oliwą, octem i pieprzem.

SKŁADNIKI: ◗ 200 g matjasów ◗ 3 marchewki ◗ 100 g rodzynek ◗ puszka krojonych pomidorów ◗ 3 łyżki oliwy ◗ łyżeczka octu balsamicznego ◗ świeżo zmielony pieprz

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej