Naleśniki pełnoziarniste z buraczkami

Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej,1 szkl. mleka 3,2%, 1/3 szkl. wody gazowanej, 1 jajko, 2 łyżki oleju z pestek winogron, szczypta soli i pieprzu, olej do smażenia; nadzienie: 30 dag twarogu śmietankowego, 15 dag serka kanapkowego naturalnego, 2 buraki, 1 cebulka dymka, 1 ząbek czosnku, 1/2 cytryny, oliwa, sól morska.

Zdjęcie

Naleśniki z buraczkami /123/RF PICSEL
Naleśniki z buraczkami
/123/RF PICSEL

1. Mleko wymieszaj z wodą i olejem. Wbij jajko i zmiksuj. Mąkę przesiej, dodaj pieprz i sól, wsypuj po małej porcji do mleka, cały czas miksując. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut, usmaż naleśniki.

2. Twaróg rozetrzyj z serkiem. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmażaj na oliwie kilka minut. Ostudź i wymieszaj z twarogiem. Buraki obierz, pokrój na ćwiartki i gotuj 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i pokrój w malutką kosteczkę. Oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Chłodne rozłóż na naleśnikach i posmaruj twarogiem.

Reklama

3. Naleśniki zawiń w rożki. Krótko podsmaż na oliwie. Podawaj z listkami roszponki lub rukoli.

Na czerwono

Do ciasta wlej 2-3 łyżeczki koncentratu buraczanego – naleśniki będą czerwone!

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 3 pory, 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, 1 strąk czerwonej papryki, 50 g czarnych oliwek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu... więcej