Naleśniki po bolońsku

Skład na 5 porcji: Ciasto: ● 1 szklanka mąki ● 1 jajko ● 1 szklanka mleka ● 1 łyżeczka oleju ● sól ● olej do smażenia. Farsz: ● 500 g mięsa mielonego ● 1 puszka pomidorów bez skóry ● 1/2 słoika koncentratu pomidorowego ● 2 cebule ● 3 ząbki czosnku ● 1/2 papryczki chili ● 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej ● sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie ● oliwa z oliwek.

Zdjęcie

Naleśniki po bolońsku /123/RF PICSEL
Naleśniki po bolońsku
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł

1. Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dorzucamy papryczkę i chwilę podsmażamy.

Reklama

2. Do cebuli dokładamy mięso mielone, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i smażymy, rozgniatając np. widelcem większe kawałki mięsa.

3. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Smażymy na dużym ogniu, aż większość płynu z farszu odparuje, a sos zrobi się gęsty.

4. Usmażone, dość cienkie naleśniki smarujemy sosem i zwijamy w rulon. Naleśniki można posypać wiórkami żółtego sera, polać sosem pomidorowym lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku.

Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 17,8 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 6 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej