Naleśniki z mandarynkami

Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 2 szklanki mleka, 1 szklanka mąki, szczypta soli, 5 dag masła, 3-4 łyżki oleju , 4 mandarynki, 2 łyżki cukru, 50 ml likieru pomarańczowego.

1. Mandarynki sparzyć i wyszorować. Z dwóch zetrzeć na drobnej tarce skórkę i wycisnąć sok, odrzucając pestki. Przygotować ciasto naleśnikowe. Do mąki wbić umyte jajka, dodać sól, wlać mleko. Zmiksować na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, sokiem i skórką, dodać likier.

3. Usmażyć naleśniki. Każdy placek cienko posmarować masłem i złożyć. Pozostałe mandarynki podzielić na cząstki i podsmażyć na patelni, aż puszczą sok. Zdjąć. Na patelnię włożyć naleśniki i obsmażyć. Udekorować fantazyjnie.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Nasza rada

Naleśniki będą bardziej aromatyczne, jeśli połowę krowiego mleka zastąpimy mlekiem kokosowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej