Naleśniki z szynką i szpinakiem

Składniki ciasta: po szkl. mleka i wody, 3 jajka, 1,5 szkl. mąki, łyżka oleju, sól. Farsz: 45 dag szpinaku, 25 dag śmietany, 15 dag masła, 10 dag sera pleśniowego, 7 plasterków polędwicy, 3 plasterki szynki, czosnek, ser żółty.

Z podanych składników usmaż naleśniki. Rozgrzej 10 dag masła. Dodaj pokrojony czosnek, szynkę, podsmaż. Włóż szpinak, wlej połowę śmietany i uduś. Dodaj ser pleśniowy, przypraw farsz.

Reklama

Posmaruj naleśniki (odłóż 2 łyżki farszu). Wymieszaj je ze śmietaną, dodaj masło, zagotuj sos. Przypraw.

Wlej go do naczynia żaroodpornego, ułóż naleśniki. Połóż na każdym polędwicę, posyp serem żółtym. Zapiecz.

Porcje 8, przygotowanie 70 min, cena 3,80 zł, kalorie 548 kcal.

Jadwiga Smolińska z Koronowa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej