Naleśniki z warzywami

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki wody • 2 jaja • 35 dag mąki pszennej • łyżeczka cukru • tłuszcz • sól • pieprz. Farsz: 2 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • 1 por • 2 łyżki posiekanej natki • 1 i 1/2 łyżki masła, • papryka w proszku • sól • pieprz.

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

1. Połączyć wszystkie składniki ciasta. Wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki.

Reklama

2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać starte jarzyny. Dusić pod przykryciem z niewielką ilością wody.

3. Dodać pokrojony por, przyprawić i chwilę dusić. Dodać natkę pietruszki. Nakładać farsz do naleśników.

CZAS: około 40 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wiosenne przepisy siostry Anastazji”

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej