Naleśniki z warzywami

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki wody • 2 jaja • 35 dag mąki pszennej • łyżeczka cukru • tłuszcz • sól • pieprz. Farsz: 2 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • 1 por • 2 łyżki posiekanej natki • 1 i 1/2 łyżki masła, • papryka w proszku • sól • pieprz.

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

1. Połączyć wszystkie składniki ciasta. Wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki.

Reklama

2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać starte jarzyny. Dusić pod przykryciem z niewielką ilością wody.

3. Dodać pokrojony por, przyprawić i chwilę dusić. Dodać natkę pietruszki. Nakładać farsz do naleśników.

CZAS: około 40 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wiosenne przepisy siostry Anastazji”

Zdjęcie

/Mat. Prasowe
/Mat. Prasowe

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej