Naleśniki ziemniaczane

Składniki na ciasto: pół kg ugotowanych ziemniaków, półtorej szklanki mleka, 2 jajka, 3/4 szklanki mąki. Farsz: duża cebula, 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła, oregano, sól, pieprz, 6-8 parówek, 15 dag sera żółtego, olej.

Ciasto: ziemniaki zmiel, dodaj resztę składników i szczyptę soli, zmiksuj. Na oleju usmaż z ciasta cienkie naleśniki.

Farsz: obrane cebulę i pieczarki posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, duś, aż odparują. Przypraw.

Reklama

Na każdym naleśniku ułóż pieczarki, parówkę, posyp oregano i startym serem. Zwiń, zapiecz w piekarniku.

Czas przygotowania 45 min. Ilość porcji 6. Cena za porcję 2 zł.

Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej