Niemiecka Fleischkäse

Tradycyjna niemiecka pieczeń.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki:

- 600 g łopatki wieprzowej,

- 150 g słoniny pokrojonej w bardzo drobną kostkę,

Reklama

- 3/8 litra bardzo zimnego mleka,

- 5 g soli do peklowania,

- 2 łyżki majeranku,

- szczypta gałki muszkatołowej,

- pół łyżeczki startej skórki cytrynowej,

- łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Mięso drobno zmielić, zmieszać z 2/8 mleka i pozostałymi składnikami. Wyrabiać 5 minut. Połowę masy mięsnej zmiksować z pozostałym mlekiem. Obie części mięsa zmieszać razem, włożyć do natłuszczonej prostokątnej formy i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej