Ogniste żeberka

Składniki na 6-8 porcji: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 4 papryczki chili, 2 łyżki płynnego miodu, po 4 łyżki octu balsamicznego, oliwy i sosu sojowego, 6 łyżek keczupu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz, majeranek suszony

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut + marynowanie.

1. Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Mięso wyjąć, ostudzić (wywar warto zachować – np. zamrozić go, zużyć na zupę itp).

2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokroić w półkrążki lub zmiksować z oliwą. Wszystko wymieszać z octem, oliwą, sosem sojowym, miodem, keczupem i majerankiem.

3. Marynatą zalać mięso. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Wyjąć na pół godziny przed grillowaniem. Mięso rozłożyć na tacce aluminiowej, a tę na rozgrzanym ruszcie. Grillować pół godziny, podlewając marynatą z każdej strony.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej