Oliwkowe kajzerki z fetą

Składniki: pół kg mąki, 2 dag drożdży, pół łyżeczki cukru, łyżka masła, łyżeczka soli, 2 jajka, pół opakowania sera feta, mały słoiczek oliwek, garść ziaren słonecznika.

Drożdże pokrusz, wsyp do miski. Cukier rozpuść w pół szklanki wody. Zalej drożdże, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Szklankę wody podgrzewaj na małym ogniu z masłem, aż tłuszcz się rozpuści.

Do mąki wbij jedno jajko, wsyp sól, wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wodę z masłem. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj, odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Reklama

Fetę pokrój w kostkę. Oliwki pokrój na plasterki. Ciasto ponownie wymieszaj, podziel na 20 kawałków. Z każdego uformuj okrągłą bułeczkę. W środek każdej wciśnij po 2-3 kostki sera feta i pokrojone na plasterki oliwki. Zlep.

Bułeczki ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem, posyp słonecznikiem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 min w 180°C.

Czas przygotowania: 50 min. Ilość sztuk: 20. Cena za sztukę: 0,40 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej