Omlet z pomidorami

Składniki na 2-3 porcje: 8 jajek, 4 łyżki startego sera żółtego, 5 łyżek mleka, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag kiełbasy, 20 dag pomidorków koktajlowych, olej do smażenia, 1-2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w ko- stkę. Pomidorki dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wszystkie na pół.

2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, mieszając smaż na średnim ogniu 7-10 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj mleko, starty żółty ser, natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie rozłóż przesmażoną cebulę z kiełbasą oraz część pomidorków, zalej masą jajeczną.

Piecz w temp. 180°C 20-30 min, aż masa się zetnie. W połowie czasu pieczenia, gdy jajka lekko się zetną, na wierzchu rozłóż pozostałe pomidory.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 400 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej