Omlet z serem camembert

Składniki na 2 porcje: 15 dag sera camembert, 15 dag korniszonów, 6 jajek, 4 łyżki mąki, oliwa,1/2 pęczka koperku, sól, pieprz

1. Ogórki odsączyć, pokroić w kostkę, koper posiekać.

Reklama

2. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dosypywać przesianą mąkę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Z puszystego ciasta usmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie dwa złociste omlety (smażyć z obu stron).

3. Camembert pokroić w plastry. Na gorącym omlecie rozłożyć plasterki sera, posypać kostkami ogórków, złożyć na pół, posypać koperkiem. Złożone omlety przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Przed podaniem zapiekać przez ok. 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Nasza rada

Zamiast sera camembert możesz użyć innego sera z białą pleśnią albo w omlet zawinąć plaster sera żółtego.

Przygotowanie: ok. 20 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej