Oponki drożdżowe
Składniki na 4 porcje. Bliny: 25 dag mąki pszennej,15 dag mąki gryczanej,2 jajka,15 g świeżych drożdży, po 1 łyżeczce cukru i soli, szczypta pieprzu,1/2 l mleka 3,2%, olej do smażenia, 1 mała czerwona cebula; pasta: 4 jajka ugotowane na twardo, 1/4 posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy, 1/4 łyżeczki chrzanu, szczypta słodkiej papryki, sól.
1. Zrób rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem, łyżeczką mąki pszennej i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj i znów odstaw na 20 minut, by zaczyn urósł.
2. Oba rodzaje mąki przesiej, zmieszaj z solą, pieprzem, mlekiem i jajkami. Dodaj podrośnięte drożdże. Wymieszaj na jednolitą masę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką do zupy nakładaj porcje ciasta. Zostaw między nimi odstępy! Smaż z obu stron, aż w placuszkach pojawią się dziurki. Bliny mają być rumiane.
4. Trzymaj je w nagrzanym piekarniku. Zrób pastę: jajka drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Bliny podawaj z porcjami pasty, ozdobione krążkami czerwonej cebuli.
Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne
Zobacz również
-
Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej