Oryginalna jajecznica

Składniki na 6 porcji: 6 dużych jajek , 1 mała cebula, 3 dag masła, pół pęczka młodego wiosennego szczypiorku, 2-3 kromki jasnego pieczywa tostowego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, kilka gałązek świeżej natki do dekoracji.

1. Surowe jajka umyj starannie pod bieżącą wodą, a potem rozbij tak, by pozostały skorupki, w których później umieścisz jajecznicę (najlepiej odciąć wierzchy jajek ostrym nożem).

2. Jajka wlej do miski, rozkłóć widelcem. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż na jasnozłoty kolor.

Reklama

3. Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wsyp do miski z jajkami, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej na patelnię.

4. Jajecznicę mieszaj chwilę, aż zacznie się ścinać. Zdejmij patelnię z ognia i dalej mieszaj, aż osiągniesz odpowiednio ścięte jajka. W razie potrzeby, ponownie ustaw patelnię na kuchence.

5. Tosty zrumień w tosterze lub w piekarniku, wytnij foremką figurki. Jajecznicę rozłóż do skorupek. Ozdób natką. Podawaj z grzankami.

Czas ok. 15 min; porcja – 110 kcal, cena 1 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej