Oryginalne gołąbki z patelni

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka ryżu, 1 główka kapusty włoskiej, 50 dag mięsa mielonego, 3 jajka, 6 łyżek mąki, 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

1. Kapustę oczyścić, drobno posiekać, posypać solą i odstawić na 40-50 minut. W tym czasie ugotować ryż. Będzie najlepszy, jeśli wrzucimy go na 2 szklanki wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i łyżki oliwy (podczas gotowania ryżu nie mieszać!).

2. Gdy będzie miękki, odcedzić i wystudzić. Kapustę starannie odcisnąć, dodać wystudzony ryż, mielone mięso, roztrzepane jajka i kaszę mannę. Przyprawić, wyrobić na jednolitą masę.

Reklama

3. Z masy formować nieduże gołąbki, obtaczać w mące (lub w bułce tartej), po czym smażyć na złoty kolor. Podawać na sałatce.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Nasza rada

Do masy na te oryginalne gołąbki warto dodać nieco ulubionych ziół albo drobno pokrojony ogórek kiszony.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej