Ostra golonka w piwie

Składniki na 4-5 porcji: 2 średnie niepeklowane golonki, 1 litr napoju typu cola, 0,5 l ciemnego piwa, 3 łyżki musztardy rosyjskiej, 1 łyżka ostrego keczupu, 3 ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe, 10 ziarenek kolorowego lub czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego,1 łyżka ziarenek gorczycy, szczypta mielonego kminku, sól, najlepiej morska

Reklama

1. Golonki umyj, osusz i opal nad ogniem. Colę wymieszaj z piwem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą dodatków. Wsyp 1 łyżkę soli. Do tak przygotowanej marynaty włóż golonki – zalewa musi je w całości zakrywać. Przykryj i odstaw w zimne miejsce na minimum 10-12 godzin.

2. Marynatę z golonkami podgrzewaj, aż płyn zacznie wrzeć. Gotuj jeszcze godzinę na niezbyt mocnym ogniu. Mięso wyjmij z zalewy, przełóż do brytfanki i piecz w 180°C przez ok. 1,5 godziny (aż skórka zbrązowieje, a mięso zacznie odchodzić od kości). W trakcie pieczenia przewracaj golonki, aby równomiernie się upiekły i zrumieniły. Możesz też polewać je marynatą.

3. Golonki podawaj w całości lub pokrojone na kawałki. Najlepszym dodatkiem będzie musztarda, chrzan i chleb oraz kapusta kiszona.

120 min., 310 kcal, 3,30 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej