Ostre pomidory kieleckie

Składniki: 1 kg niewielkich żółtych pomidorów ●1 kg niewielkich czerwonych pomidorów ●2 główki czosnku ●4 papryczki chili ●roztwór octu spirytusowego 3 lub 5 proc. (1 część octu na 2 lub 3 części wody) ●olej roślinny ●cukier, sól

Przygotowanie: Pomidory umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek drobno posiekaj.

Reklama

Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki możesz zmieniać według własnych upodobań smakowych).

Na dno każdego słoika wlej 2 łyżki oleju, a następnie układaj warstwami pomidory „czosnkowe” (czerwone) i „ostre” (żółte). Zalej 3-5 proc. roztworem octu, przyprawionym do smaku solą i cukrem, szczelnie zamknij. Słoiki ustaw w garnku z wodą. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Pomidory są dobre po tygodniu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej