Owocowe żelki jak zrobić je samemu?

Składniki: 150 g mrożonych owoców leśnych, szklanka soku wyciśniętego z granatu (lub innego soku), 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 1/3 szklanki wrzątku, 1/2 szklanki cukru.

Zdjęcie

Domowe żelki są zdrowsze niż te ze sklepu /123/RF PICSEL
Domowe żelki są zdrowsze niż te ze sklepu
/123/RF PICSEL

1. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o boku 19 cm.

Papier powinien wystawać po dwóch przeciwległych bokach (łatwiej go będzie wyjąć). Posmaruj papier olejem.

Reklama

2. Podgrzej owoce, aby puściły sok (5 minut). Przecedź sok i dolej do soku z granatu. Dodaj cukier i podgrzej, aby się rozpuścił.

Gotuj 15 minut, aż sok zacznie gęstnieć (nie mieszaj). Wystudź.

3. Rozpuść żelatynę we wrzątku. Dodaj do ostudzonego syropu. Wylej syrop do formy i zostaw na noc.

Następnego dnia wyjmij galaretkę z formy, małą foremką powycinaj okrągłe żelki. Obtocz je w cukrze. Przechowuj w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Czas 35 min., sztuk 20, 43 kcal.

Zamrożone owoce wrzuć do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Szybciej puszczą sok, jeśli po chwili gotowania rozgnieciesz je widelcem.

Potem przelej owoce przez sitko i przetrzyj, tak aby na sitku pozostały tylko skórki i pestki. Dzięki temu dobrze je wykorzystasz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej