Owocowy schab

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI: ● 2 kg schabu bez kości ● 300 ml soku jabłkowego ● 150 ml śmietany ● sól ● pieprz; FARSZ: ● 2 jabłka, ● cebula ● kajzerka ● 2 łyżki masła ● 5 dag rodzynek ● szczypta mielonych goździków ● skórka otarta z pomarańczy.

1. Cebulę drobno posiekaj. Jabłka obierz, po czym razem z kajzerką pokrój w niewielką kostkę.

Reklama

2. Oprószoną solą cebulę zeszklij na roztopionym maśle. Po ostudzeniu połącz z rodzynkami, jabłkami z bułką, szczyptą mielonych goździków oraz otartą skórką z pomarańczy. Składniki wymieszaj i odstaw na chwilę.

3. W tym czasie przygotuj mięso. Natnij je wzdłuż, tworząc duży płat. Natrzyj solą i pieprzem. Na środku ułóż farsz i całość zroluj.

4. Zwiąż roladę nicią i włóż do brytfanki. Zalej ją sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną.

5. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz pół godziny. Przewróć go na drugą stronę, polej wytworzonym sosem, przykryj i piecz jeszcze 2,5 godziny w 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej