Pachnące bułeczki z brokułami i kurczakiem na obiad

Składniki: filet z kurczaka, pęczek natki, duży brokuł, 200 g śmietany 18-proc., jajko, opakowanie ciasta francuskiego, ząbek czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Ugotowanego kurczaka drobno pokrój, posiekaj natkę, przełóż do miski. Dodaj śmietanę, posiekany czosnek. Przypraw i dobrze wymieszaj.

Reklama

Podziel brokuł na małe różyczki. Rozłóż płaty ciasta na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Układaj masę kurczakowo- -śmietanową na cieście, zostawiając 2 cm ciasta od brzegu.

W równych odstępach układaj na masie kawałki brokułu. Zroluj płaty ciasta w ruloniki.

Posmaruj po wierzchu rozkłóconym jajkiem, podziel na bułeczki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C ok. 30 minut, aż bułeczki zrobią się złote. Podawaj ciepłe.

Czas przygotowania: 35 minut, cena porcji: ok. 3,5 zł, 300 kcal, dla 4 osób

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej