Pałeczki z kurczaka w boczku z warzywami

Składniki na 8 porcji: 2 średnie cukinie, cebula, 2 ząbki czosn ku, sól, pieprz, 4 łyżki oleju, 20 dag małych ziemniaków, 10 dag pomi dorków rzymskich, rozmaryn, 8 pałek kurczaka, przyprawa do grilla, 8 plasterków boczku, pini

1. Cukinie, cebulę oraz czosnek oczyść, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszając, przesmaż na jasnozłoty kolor.

2. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój na połówki lub ćwiartki. Podobnie pokrój umyte pomidorki rzymskie. Ziemniaki wrzuć na patelnię, chwilę smaż. Dodaj cukinię. Opiekaj, mieszając. Na koniec dodaj połówki pomidorków. Zawartość patelni oprósz solą i pieprzem. Wrzuć kilka otartych z gałązek igiełek rozmarynu.

Reklama

3. Mięso kurczaka op łucz, osusz. Natrzyj starannie przyprawą do grilla oraz pieprzem. Na każdej pałce ułóż kawałek gałązki rozmarynu. Owiń plasterkiem boczku. 4Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż mięso. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 min. Pod koniec posyp danie 2-3 łyżkami pini.

Czas ok. 90 min; porcja – 370 kcal, cena 2 zł.

Orzeszki piniowe

Razem z bazylią stanowią podstawę popularnego włoskiego sosu pesto. Orzeszki piniowe można jednak dodawać do wielu słodkich oraz wytrawnych dań. Szczególnie smakowite są po uprażeniu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej