Paluszki rybne z cytryną

Składniki: 1 kg filetów z mintaja, 3 jajka, 2 łyżki musztardy, cytryna, mąka, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia

1 Filety rozmroź, umyj i osusz. Pokrój zgrabne paluszki. Przygotowane porcje obtocz w mące.

2 Jajka roztrzep widelcem. Dodaj musztardę, sok z cytryny, przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.

Reklama

3 Paluszki obtaczaj w masie jajecznej, potem w bułce tartej.

4 Na patelni rozgrzej olej. Porcjami kładź paluszki i smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Podaj gorące z ziemniakami oraz sezonową surówką. Pyszne są na gorąco lub na zimno do kanapek z różnymi sosami, np. czosnkowym, tatarskim, z zielonym koperkiem i ogórkiem.

Przepis przysłała Sylwia Panek z Dzietrzników

Porcje: 10, przygotowanie: 40 min, cena: 2,10 zł, kalorie: 248 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Bella Relaks

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej