Papryka na słodko po słupsku

Składniki: 10 czerwonych, 2 żółte i 1 zielona papryka ●5 chili ●gł. czosnku ●10 goździków ●200 ml miodu ●rozmaryn ●ziele ang. ●szkl. cukru ●6 szkl. wody ●1,5 szkl. octu ●4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie: Papryki umyj, porozcinaj na czworo, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na węższe pasy (ćwiartki jeszcze na pół) i opłucz. Chili przetnij na pół, usuń nasiona, czosnek obierz, ząbki poprzecinaj na pół.

Reklama

Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, miód, cukier oraz sól. Marynatę zagotuj pod przykryciem, pod koniec dodaj kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowane (umyte i wyparzone) słoiki napełnij papryką (różnymi kolorami), do każdego słoika dodaj jedną papryczkę chili, dwa ząbki czosnku, dwa goździki oraz gałązkę rozmarynu (możesz ją podzielić).

Tak przygotowane przetwory zalej gorącą marynatą, zakręć i postaw na ok. 10 minut na zakrętce. Następnie pasteryzuj przez dziesięć minut. Marynowane papryki będą gotowe po tygodniu od pasteryzacji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej