Parzybroda - lekki kapuśniak z pomidorami z Wielkopolski

●Wywar mięsny (np. na żeberkach) lub warzywny ●1/2 młodej kapusty ●ziemniaki ●marchewka ●pietruszka ●kawałek selera ●3 nieduże pomidory ●sól, pieprz ●3 ziarenka ziela ang. ●liść laurowy ●koperek (opcjonalnie).

1 Do przygotowanego wywaru dodaj liść laurowy, ziele ang., pokrojone: ziemniaki (ilość wg uznania), marchewkę, pietruszkę, seler, dopraw solą, zacznij gotować.

2 Kapustę pokrój, przełóż do miski, lekko osól i wymieszaj. Gdy zupa się zagotuje, dodaj kapustę. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Pomidory sparz, obierz, pokrój je na plastry dowolnej grubości. Dodaj do kapuśniaczku i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku, ewentualnie dodaj zieleninę.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej