Pasta ze śledzia wędzonego i marchwi

Składniki ✓ 125 g wędzonego śledzia ✓ 250 g marchwi ✓ łyżka pieprzu różowego ✓ ząbek czosnku ✓ czarny pieprz mielony ✓ szczypiorek

Reklama

1. Umyj i obierz marchewki i pokrój w plasterki. Obierz czosnek. W rondlu zagotuj pół litra wody. Wrzucić do niej pokrojoną marchew oraz ząbek czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedź marchew z czosnkiem, przelej zimną wodą i dokładnie osącz. 2. Usuń ze śledzi ości, skórę, a następnie podziel na kawałki. Zmiksuj marchewkę, śledzia i czosnek. W moździerzu rozdrobnij pieprz, dodaj go do pasty i całość dobrze wymieszaj, ugniatając widelcem. Przed podaniem przełóż pastę do glinianej miseczki. Na koniec dodaj trochę drobno posiekanego szczypiorku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej