Pasta ze śledzia wędzonego i marchwi

Składniki ✓ 125 g wędzonego śledzia ✓ 250 g marchwi ✓ łyżka pieprzu różowego ✓ ząbek czosnku ✓ czarny pieprz mielony ✓ szczypiorek

Reklama

1. Umyj i obierz marchewki i pokrój w plasterki. Obierz czosnek. W rondlu zagotuj pół litra wody. Wrzucić do niej pokrojoną marchew oraz ząbek czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedź marchew z czosnkiem, przelej zimną wodą i dokładnie osącz. 2. Usuń ze śledzi ości, skórę, a następnie podziel na kawałki. Zmiksuj marchewkę, śledzia i czosnek. W moździerzu rozdrobnij pieprz, dodaj go do pasty i całość dobrze wymieszaj, ugniatając widelcem. Przed podaniem przełóż pastę do glinianej miseczki. Na koniec dodaj trochę drobno posiekanego szczypiorku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej