Pieczeń cielęca

Składniki na 5- 6 porcji: 1 kg cielęciny (łopatka lub udziec), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka płynnego miodu, 1 i ½ łyżki białego octu winnego, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonego tymianku, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Zdjęcie

Pieczeń cielęca /123/RF PICSEL
Pieczeń cielęca
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlej miód, 3 łyżki oleju, sos sojowy oraz ocet winny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez paskę, suszone oregano, tymianek, oba rodzaje pieprzu i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Włóż je do miski, dokładnie polej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc.

2. Żaroodporne naczynie dokładnie posmaruj pozostałym olejem. Włóż do niego mięso osączone z nadmiaru marynaty. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Włóż naczynie z mięsem, piecz pod przykryciem 20 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz jeszcze ok. 40 min.

Reklama

W połowie czasu pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso lekko przyrumieniło się z wierzchu. Sos, który powstał w trakcie pieczenia przelej do rondelka, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, podgrzej. Podawaj z sosem i ugotowanymi warzywami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 250 kilokalorii.



Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej