Pieczeń w gęstym sosie balsamicznym

SKŁADNIKI: 1 kg polędwicy wołowej • 12 średnich czerwonych cebul • 1/2 kg ziemniaków • 4 marchewki • 1/4 szklanki oliwy • łyżka gęstego sosu balsamicznego • 2 łyżki tymianku • łyżka morskiej soli • łyżka grubo mielonego pieprzu • gęsty sos balsamiczny do polania.

czas przygotowania: 75 minut • 8 porcji • 260 kcal/porcja • koszt: 10 zł/porcja

Reklama

1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Cebule pokrój na 6 kawałków, ziemniaki i marchewki – na 4 części. Wymieszaj oliwę z łyżką sosu balsamicznego i polej warzywa.

2. Przełóż warzywa do naczynia do pieczenia, ułóż je z boku, posyp tymiankiem. Mięso zwiąż sznurkiem.

3. Wysyp na deskę tymianek, sól i pieprz. Zawinięte mięso obtocz w przyprawach. Przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut.

4. Wyjmij mięso, gdy nabierze wraz z warzywami brązowego koloru, i zawiń je w folię na 10 minut. Przed podaniem polej gęstym sosem balsamicznym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej