Pieczeń wieprzowa

Składniki na 4 porcje: 2 kg szynki wieprzowej, 2 jabłka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 5 łyżek soku z jabłek, 10 ziaren jałowca, po 1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki, mielony cynamon, liść laurowy, sól, pieprz

Reklama

1. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę. Natrzeć czosnkiem i jałowcem, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na noc.

2. Mięso posmarować dżemem, oprószyć pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i skruszonym liściem laurowym. Ułożyć w brytfannie.

Wokół położyć kawałki cebuli, podlać sokiem jabłkowym. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie dołożyć jabłka pokrojone w ćwiartki i wydrążone, przykryć mięso folią i piec jeszcze około 50 minut.

Przygotowanie: ok. 90 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej