Pieczeń wieprzowa

Składniki na 15 porcji: 9-10 plastrów schabu środkowego, 9-10 plastrów schabu karkowego, 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, czosnek granulowany, 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżki żelatyny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Plastry schabu umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz papryką, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Do mielonego mięsa dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żelatynę rozpuść w 2/3 szklanki wrzącej wody a potem przestudź.

Reklama

2. Na desce rozłóż płat folii aluminiowej. W poprzek ułóż 3-4 plastry schabu karkowego w taki sposób, by na siebie lekko nachodziły. Posmaruj je cienką warstwą mielonego mięsa i żelatyną (można do tego użyć pędzelka). Na to połóż plastry schabu środkowego, posmaruj mielonym mięsem i rozpuszczoną żelatyną.

Postępuj w ten sam sposób aż do wyczerpania składników. Całość ostrożnie zawiń w folię aluminiową i przełóż do podłużnej formy (keksówki).

3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż naczynie z mięsem. Piecz ok. 90 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij folię, by wierzch pieczeni się przyrumienił. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i włóż do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450  kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej