Pieczeń z indyka

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg fileta z indyka 1 cytryna 5 gałązek tymianku po 2 gałązki oregano i rozmarynu sól i pieprz 10 dag szalotek 2 ząbki czosnku 50 dag papryki 1 żółta cukinia 2-3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pomidory

Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie cząstki. Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć paroma cząstkami cytryny i ziołami. Obwiązać mocną nicią.

Reklama

Szalotki obrać. Ząbki czosnku obrać. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami, strąki pokroić na kawałeczki. Cukinię dość grubo pokroić, odcinając końce.

W brytfance rozgrzać olej, włożyć mięso, szybko je obsmażyć. Następnie obłożyć je szalotkami i ząbkami czosnku. Smażyć 5 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy i pokrojoną paprykę. Podlać 250 ml wody.

Brytfankę z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 30 minut. Pomidory pokroić w kostkę.

Pieczeń podlać jeszcze 250 ml wody. Dodać cukinię, pomidory oraz pozostałe cząstki cytryny. Posypać solą i pieprzem.

Piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia polewać mięso sosem z dna brytfanki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej