Pieczeń z indyka z nadzieniem chlebowym

Składniki na 8 porcji: 1 indyk przygotowany do pieczenia  oliwa  sól  pieprz   1/2 bochenka białego chleba (czerstwego)  2 duże posiekane cebule  100 g masła  garść posiekanych orzechów włoskich  garść posiekanej natki pietruszki  bulion drobiowy

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki. Cebule podsmaż na maśle. Chleb pokrój w kostkę i również podsmaż na maśle.

Reklama

Do pieczywa dodaj cebule, orzechy, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem podlej bulionem i wymieszaj. Nafaszeruj indyka i zaszyj lub zepnij wykałaczkami.

Piecz pod przykryciem przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie odkryj i piecz kolejne 10 minut na złoty kolor. Wyjmij i odstaw na 10 minut, by mięso odpoczęło. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej