Pieczeń z kapustą

Składniki: 50 dag miel. mięsa (wołowina i wieprzowina), 3 cebulki, 50 dag białej kapusty, olej, łyżka konc. pomid., musztarda, sól, pieprz, 2 jajka, masło do formy, tymianek, 10 dag boczku wędz.

Przygotowanie: Cebulki obierz, posiekaj. Kapustę poszatkuj. W rondlu na oleju zeszklij 2/3 cebuli, dodaj kapustę i podduś. Do misy wrzuć mięso, resztę cebuli, łyżkę musztardy, koncentrat, jajka. Dopraw, wymieszaj.

Reklama

Boczek posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. Gdy się zezłoci, dodaj listki świeżego tymianku, wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Odłóż w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Natłuść formę. Rozłóż w niej porcję mięsa, 1/2 kapusty, znowu mięso, resztę kapusty. Nakryj mięsem. Piecz 20 min w 210°C, zmniejsz do 180°C, piecz 30 min. Pieczeń podaj okraszoną boczkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej