Pieczeń z kapustą

Składniki na 4 porcje: 1 kg schabu, 1 kg kapusty włoskiej, 1 pęczek włoszczyzny, 1 op. francuskiego ciasta, 1 szkl. bulionu warzywnego, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 jajko do smarowania ciasta, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa razem z mięsem, zielem i listkami laurowymi zalej gorącą, posoloną wodą. Gotuj 35 minut. Wyjmij.

Kapustę włoską poszatkuj, podlej bulionem. Duś kilka minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkuj na duży płat.

Na cieście połóż kapustę i schab. Mięso owiń ciastem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 minut w temp. 200ºC. Udekoruj np. natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej