Pieczeń z makaronu

Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu kokardki, 3 kolorowe papryki, 2 łyżki masła, 3 łyżki orzeszków nerkowca, pół pęczka natki, olej, szczypta tymianku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 200 ml śmietany 18 proc., 4 jajka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz.

1 Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.

2 Strąki papryki (czerwonej, zielonej i żółtej) opłucz, osusz, oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż paprykę.

Reklama

3 Orzeszki nerkowca posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki poszatkuj. Na patelnię z papryką wrzuć odcedzony makaron, dodaj orzeszki i natkę, wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz papryką. Chwilę razem ogrzewaj.

4 Wlej do misy śmietanę i ubij w niej jajka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek z sosem sojowym. Podłużną formę wysmaruj olejem, przełóż do niej masę makaronową. Zalej sosem śmietanowym. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st.

czas ok. 60 min; porcja – 680 kcal, cena 4,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej