Pieczona gęś

Składniki: tuszka gęsi (4 kg), łyżka soli morskiej lub zwykłej kuchennej, 3 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku, łyżka granulowanego czosnku, łyżka granulowanej cebuli, łyżeczka kolorowego pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego jasnego.

1. Mięso dokładnie umyj, osusz. Wymieszaj wszystkie przyprawy. Dokładnie natrzyj tuszkę w środku i na zewnątrz. Włóż gęś do miski, nakryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

Reklama

2. Przełóż tuszkę do gęsiarki. Nakryj naczynie. Piecz 3-3,5 godz. w temp. 180˚C. W trakcie pieczenia polewaj jak najczęściej gęś wytopionym tłuszczem.

Ewa Zychewicz z Biesiekierza

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej