Pieczona gęś

Składniki: tuszka gęsi (4 kg), łyżka soli morskiej lub zwykłej kuchennej, 3 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku, łyżka granulowanego czosnku, łyżka granulowanej cebuli, łyżeczka kolorowego pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego jasnego.

1. Mięso dokładnie umyj, osusz. Wymieszaj wszystkie przyprawy. Dokładnie natrzyj tuszkę w środku i na zewnątrz. Włóż gęś do miski, nakryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

Reklama

2. Przełóż tuszkę do gęsiarki. Nakryj naczynie. Piecz 3-3,5 godz. w temp. 180˚C. W trakcie pieczenia polewaj jak najczęściej gęś wytopionym tłuszczem.

Ewa Zychewicz z Biesiekierza

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej