Pieczona perliczka z żurawiną i boczkiem

Składniki: perliczka (ok. 1,9 kg), 2 jabłka, 15 dag suszonych żurawin, 3 łyżki konfitur z czarnych porzeczek, 4 plastry boczku wędzonego, 4 plastry wędzonej szynki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn, olej, sól, pieprz.

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

Reklama

1. Mięso oprósz solą, pieprzem. Majeranek wymieszaj z 2 łyżkami oleju, pastą natrzyj mięso. Odstaw perliczkę na 2 godziny.

2. Jabłka pokrój w ćwiartki, wymieszaj z żurawinami, konfiturami i ziołami. Odłóż 2 łyżki farszu, resztę włóż do środka, zaszyj. Obłóż ją szynką i boczkiem. Włóż mięso do brytfanki. Piecz około 2 godz. w temp. 180˚C. Po 30 minutach podlej perliczkę winem. W trakcie pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem.

3. Pieczyste pokrój na zgrabne porcje, każdą udekoruj resztą farszu. Podaj z pieczonymi ziemniakami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej