Pieczone mięsa dla oszczędnych

Chciałabyś podać na świąteczny obiad coś wyjątkowego i nie wydać przy tym fortuny? To możliwe! Tanie gatunki mięsa, odpowiednio upieczone, też smakują wybornie!

Wybieramy mięso

Reklama

Do pieczenia warto przeznaczyć gatunki, które mają trochę tłuszczyku (dzięki temu potrawa nie będzie sucha i wiórowata). Jeśli chcesz podać pieczeń w całości, zdecyduj się np. na boczek albo łopatkę wieprzową. Łatwo przygotujesz z nich roladę. Polecamy też mięso, które można podzielić na mniejsze porcje i dopiero upiec, np. żeberka, podudzia kurczaka, tańsze garunki wołowiny, choćby antrykot czy szponder.

Ważne przygotowanie

Marynowanie. Niezależnie od rodzaju mięsa, jaki upieczesz, dzień wcześniej powinnaś je zamarynować, czyli zanurzyć w płynie zawierającym kwas. Może to być wino, ocet, sok z cytryny lub piwo. To sprawi, że pieczeń będzie krucha. Do marynaty możesz dodać przyprawy (np. liście laurowe, pieprz, tymianek, rozmaryn) i pokrojone warzywa (np. marchewkę, cebulę, seler, czosnek). Te dodatki sprawią, iż pieczeń będzie miała bogatszy aromat. Mięso w marynacie przykryj i ostaw w chłodne miejsce. Przed pieczeniem wyjmij je z zalewy, wytrzyj (najlepiej papierowym ręcznikiem).

Obsmażanie. Nim mięso wstawisz do piekarnika, obsmaż je krótko na patelni, na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu podczas pieczenia soki ze środka mięsa nie będą wydostawać się na zewnątrz – twoja pieczeń pozostanie soczysta.

Sztuka pieczenia

Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 220 st. Po 10 min zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz mięso do miękkości, przeznaczając 1 godz. na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas pieczeń podlej odrobiną gorącego bulionu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej